Verhoogde schenkingsvrijstelling

Met Prinsjesdag in aantocht worden er elk jaar een aantal kabinetsplannen “gelekt” en dat is dit jaar niet anders. Vanaf 2014 moet het namelijk mogelijk worden om € 100.000 belastingvrij te schenken aan ieder willekeurig persoon (buren, vrienden of collega’s). Dat geld moet dan wel in de eigen woning worden gestoken. Hiermee wil het kabinet de woningmarkt aanjagen. De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop van een huis, verbouwingen of als aflossing op de hypotheek. Ouders kunnen op dit moment hun kinderen, € 51.407 belastingvrij schenken voor de financiering van een eigen woning. Het kabinet wil deze grens dus verhogen naar € 100.000. De maatregel klinkt goed, maar wie heeft er nu € 100.000 om vrij weg te schenken? Het opgebouwde vermogen van de gemiddelde Nederlander zit namelijk in “steen” en dit vermogen kan niet weggeschonken worden en mensen zullen ook niet snel een extra hypotheek op hun huis nemen hiervoor. Laat ik niet te pessimistisch zijn en vooral proberen te kijken naar de mogelijkheden van deze maatregel.

De maatregel is namelijk wel degelijk een stimulans voor de woningmarkt in zijn geheel, zowel voor starters als mensen die reeds een eigen woning hebben. Iedereen heeft de huizenprijzen de afgelopen jaren zien dalen met misschien wel 20% en de mensen met een koopwoning hebben vaak nog een aflossingsvrije hypotheek. Bij de verkoop van het huis realiseren ze hiermee direct een restschuld op de verkochte woning en de bank wil die restschuld niet altijd meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Deze mensen kiezen er dan ook vaak voor om niet te verhuizen, maar kunnen met de nieuwe maatregel weleens hun restschuld van de oude woning, een stuk verbouwing en de kosten koper van de nieuwe woning in één klap zelf financieren. Hierdoor wordt er direct een stukje overwaarde in de nieuwe woning gecreëerd. Als de banken nu ook nog eens de maximale jaarlijkse (mogelijke) aflossing op de hypotheken verhogen (vaak is 10 tot 20% van de totale hypotheeksom het maximum) dan denk ik dat deze maatregel zo slechts nog niet is.

Meer mogen schenken kan ook gunstig zijn voor ouderen. Niet alleen omdat ze minder vermogensbelasting in Box III hoeven te betalen, maar vooral doordat de eigen bijdrage voor verpleeghuizen (de AWBZ) hiermee ook kan worden verlaagd aangezien 12% van het vermogen wordt meegenomen in de berekening van deze eigen bijdrage. De maandelijkse bijdrage kan zelfs oplopen tot € 2.189!

Door Niels Batenburg AA, partner bij Novens Accountants.

Lemmers kan u helpen met o.a.